Zoloft és D-vitamin hiány

A Zoloft, a szertralin márkaneve antidepresszáns, amely egy gyógyszerosztályba tartozik, amelyet szelektív szerotonin újrafelvétel-gátlóknak neveznek. A Zoloft-ot a depresszió, a rögeszmés-kényszeres rendellenesség, a poszttraumatikus stressz rendellenesség, a premenstruális dysphoricus rendellenesség és a szorongásos rendellenességek kezelésére írják fel. A Zoloft a szerotonin, az agyi neurotranszmitter mennyiségének növelésével működik, amely segít fenntartani a stabil hangulatot. Lehet, hogy alacsonyabb adagot kell szednie a Zoloft-ot, ha depressziója javul a D-vitamin-hiány kezelésének megkezdése után.

D-vitamin és Zoloft

A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amely elsősorban a szervezetben segít a kalcium felszívásában. A közelmúltban végzett kutatások azt mutatják, hogy a D-vitamin-hiány depressziót okozhat, az információs weboldal Vitamindcouncil szerint. A vizsgálatok azt is sugallják, hogy a D-vitamin hiányának kezelése segíthet a depressziós tünetek javításában. Ha depressziója javul a D-vitamin bevitelt követően, alacsonyabb adagot kell szednie a Zoloft antidepresszánsra. Ne hagyja abba a Zoloft gyógyszert az orvos engedélye nélkül.

A D-vitamin forrása

A D-vitaminban gazdag élelmiszereket étkezés közben vegye be a Zoloft-ot, hogy javítsa a gyógyszer terápiás hatását. A D vitamint olyan ételektől kaphatja, mint a csukamájolaj, a makréla, a tonhal, a tej, a sajt, a joghurt, a D-vitamin, a tojás, a margarin, a lazac, a szardínia és a dúsított reggeli gabona. A MedlinePlus szerint a D-vitamint is 10-15 perc napsütéses napi expozíció érheti.

D-vitamin-kiegészítők

Forduljon orvosához a D-vitamin-kiegészítők szedéséről, ha nem képes vitaminokban gazdag ételeket fogyasztani. A legtöbb multivitamin D-vitamint tartalmaz, általában 50 IU-1000 NE erősségben. Lágy gélek, tabletták és folyadékok formájában kaphatók. Kerülje a nagy dózisú D-vitamin kiegészítők szedését. Túl sok D-vitamin okozhatja, hogy a szervezet túl sok kalciumot képes felszívódni, ami a MedlinePlus szerint a kalcium lerakódásához vezethet a szív, a vesekövek és a vesekárosodás lágy szövetében.

A D-vitaminhiány tünetei

A D-vitamin hiánya felnőttekben gyermekeknél és osteomalaciaiban okoz rákot. A PubMedHealth szerint ezeknek a rendellenességeknek a tünetei közé tartozik a gyengeség, az izomerő csökkenése, gyenge csontok, csontfájdalom vagy gyengédség, csont, csípő és gerinc csonttörése, fogszuvasodás, csontváz-deformitások, kismedencei deformitások, rövid állomány és késleltetett képződés Fogak.