Vajon terhes-e a kalcium-kiegészítők biztonsága?

A terhesség ideje alatt kezdheti újra az étrend minden aspektusát, beleértve a kalcium bevitelét is. A szülészek gyakran nem értenek egyet azzal kapcsolatban, hogy szükség van-e kalciumpótlásra a terhesség alatt. Mindig konzultáljon a szülészorvosával, mielőtt bármilyen táplálékkiegészítőt terhesség alatt kezelne.

A kalcium szerepe

A kalcium a terhesség alatt meghatározó szerepet játszik az erős csontok építésében, valamint a saját csont és fogápolás fenntartásában. A terhesség ideje alatt azonban nem szükséges kalcium-kiegészítőt bevenni, Carol Jean Lammi-Keefe, Ph.D., R.D. szerint, mert a terhesség alatt hatékonyabban szívja fel a kalciumot. Más kutatók, például Christopher Duggan, a “Pediátriai táplálkozás” szerzője nem ért egyet azzal, hogy a kalcium-kiegészítők megakadályozzák az öklampiát és más egészségügyi problémákat a magas kockázatú populációkban.

Kalcium kiegészítés biztonság

Bár a legtöbb nőnek több kalciumra van szüksége a terhesség ideje alatt, mivel nem fogyasztanak elegendő étrendből, túl sok kalciumot vehet fel. A nagy mennyiségű kalcium bevétele tej-alkáli szindrómához vezethet, ami a vesére hat, és vesekő vagy veseelégtelenséget okozhat. Ez a körülmény a kalciumbevitel különböző szintjein fordulhat elő, de napi 1500 mg-nál nagyobb dózisok idővel tej-alkáli szindrómához vezethetnek. Kérjen tanácsot a szülésznőjétől, mielőtt hozzáadna kalcium-kiegészítő étrendjét.

Kalcium-gazdag élelmiszerek

A legjobb módja annak, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a kalcium szintje egészséges, egy olyan kiegyensúlyozott étrendet fogyaszt, amely számos kalciummal gazdag ételeket tartalmaz. A sovány tej, joghurt, sajt, spenót és egyéb leveles zöldségek, valamint a lazac és a szardínia nagy mennyiségű kalciumot tartalmaz. Csak egy adag joghurt tartalmazhat 415 mg kalciumot, a National Institute of Health Office of Étrendkiegészítők.

Mikor forduljon a szülésznőhöz?

Sok nő nem kap elég kalciumot diétájába. Az átlagos nő naponta 797 milligramm kalciumot kap, ami napi 1000 és 1300 mg között van, a Lammi-Keefe szerint. Ha rendszeresen nem fogyaszthat tejeket vagy más kalciummal gazdag ételeket, forduljon szakorvosához. Javasolhat egy kalcium kiegészítőt. Ha igen, pontosan kövesse az utasításait annak érdekében, hogy minden nap megfelelő mennyiségű kalciumot vegyen be.