Triptofán és niacin

A szervezetnek szüksége van az alapvető tápanyagok rendszeres mennyiségben annak érdekében, hogy továbbra is megfelelően működjön. Ezek közül az aminosav triptofán és a niacin-vitamin egy speciális kapcsolatot hordoz. Ez a két tápanyag különböző tulajdonságokkal rendelkezik, és nagyon specifikus szerepet tölt be a szervezet biokémiai folyamataiban. Ezenkívül az egyik ilyen vegyi anyag hiánya negatív egészségi hatásokhoz vezethet.

Meghatározott triptofán

A triptofán egy esszenciális aminosav, ami azt jelenti, hogy a szervezet nem képes előállítani, és azt táplálékforrásokból kell beszerezni, magyarázza a University of Maryland Medical Center. Fontos a csecsemők megfelelő növekedésének biztosítása és a nitrogén egyensúly fenntartása felnőtteknél. A szervezet triptofánt is használ a niacin, a B-vitamin és a szerotonin, egy neurotranszmitter gyártásához. A szerotonin szerepet játszik az alvás és hangulat szabályozásában és az impulzusok szabályozásában az agyban. A triptofán súlyos hiánya álmatlansághoz, depresszióhoz, szorongáshoz, ingerlékenységhez és váratlan fogyáshoz vagy nyereséghez vezethet.

Niacin meghatározva

A niacin szerves vegyület és a nyolc B-vitamin közül az egyik. B-3-vitaminként is ismert, vízben oldódó, azaz vízben oldódik, és a felesleges mennyiségek a vizeletből kilépnek a szervezetből. Ez azt jelenti, hogy a diéta rendszeres niacinellátást igényel, a MedlinePlus megjegyzi. A szervezet a niacinot emésztési folyamatának kritikus összetevőjeként használja fel, mivel lebontja a szénhidrátokat, zsírokat, fehérjéket és az alkoholt, és felhasználható energiává alakítja azokat.

A kapcsolat a triptofán és a niacin között

A májban a triptofán, a B-6 vitamint és a vasat tartalmazó enzimekkel együtt alkalmazva niacint termel. Átlagosan 60 mg triptofán körülbelül 1 mg niacint hoz létre, írja a Linus Pauling Intézet. Ezenkívül a niacin vagy triptofán elégtelen táplálékbevitelének eredménye a pellagra. Ennek a betegségnek a tünetei közé tartozik a téveszmék, hasmenés, hányás, mentális zavartság, depresszió, memóriavesztés, pikkelyes bőrelváltozások és gyulladt nyálkahártyák. Ha kezeletlen marad, a pellagra halálos kimenetelű.

Ajánlott adagolás

A niacin optimális dózisa az Orvostudományi Intézet ajánlásain alapul, és korától és nemétől függően változik, a MedlinePlus Medical Encyclopedia megjegyzései. A 14 évesnél idősebb férfiak naponta 16 mg-ot kapnak, míg az azonos korú nők 14 mg-ot kapnak naponta. A terhes vagy szoptató nőknek nagyobb mennyiségre van szükségük. A triptofán-kiegészítőknek nem kell szedniük, hacsak nem rendelkeznek egészségügyi igényekkel, például álmatlansággal. A kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozás általában elegendő ahhoz, hogy megfeleljen a szervezet napi követelményeinek ennek az aminosavnak. Ezenkívül a triptofán-kiegészítők nem minden felhasználását az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság hagyta jóvá, a Drugs.com jelentései. Ezért soha ne tegyen semmilyen kiegészítést anélkül, hogy először konzultálna kezelőorvosával.

A triptofán lehet sajt, csirke, pulyka, tojás, hal, tej, dió, földimogyoró, tökmag, szezámmag, szójabab és tofu. Eközben a niacin található baromfi, hal, sovány hús, diófélék, tojás és tejtermékek. Sok hüvelyes, dúsított kenyér és gabonafélék kisebb mennyiségű niacint is biztosítanak.

Élelmiszerforrások