Milyen savakkal rendelkezik a savanyú cukorka?

Akár szereti a szájfutó savanyúságot, vagy inkább egy kissé savanyú érzést kedvel, a savanyú cukor intenzív íze a szerves savakból származik. Bár a savanyú cukorkában legalább nyolc különböző sav van, a leggyakoribbak a citromsav, almasav, borkősav és fumársav. Mindegyik savnak más a savanyúsága, valamint a keserűség és a fanyarság más ízeinek árnyalata. A savanyú cukorkák általában két vagy több sav keverékét tartalmazzák a kívánt íz létrehozásához.

Citromsav

A citromsav a patkányok burstja. Citromból, grépfrútból és más citrusfélékből származik, ami megkönnyíti elképzelni a savanyú tangot. A bogyók citromsavat is tartalmaznak, és sok gyümölcsben és zöldségben másodlagos savak. Az élelmiszer-minőségű citromsavat kereskedelmi forgalomban cukor mikroorganizmusokkal történő fermentálásával állítják elő. A savanyú aroma mellett megakadályozza a károsodást és stabilizálja a színeket az ételekben és az italokban. A cukorkában való felhasználáson túl a citromsav a szervezetben hasznos szerepet tölt be. Antioxidánsként működik, és elengedhetetlen az energiatermeléshez. A citromsavat a vesekövek megelőzésére is használják.

Almasav

Az almasav olyan sima, tompaszerű ízű, mint egy alma, ahol ez a domináns sav. A kajszibarack, a cseresznye és a paradicsom almasavat is tartalmaz. A cukorkában fokozza a savanyú ízek intenzitását és fokozza a gyümölcsízeket, beszámol az élelmiszer-ipari kémiai beszállítóról Bartek-ről. A citromsavhoz hasonlóan almasav keletkezik a szervezetben, részt vesz az energia szintézisében és kereskedelmi forgalomban is előállítható erjesztéssel. Egy kis tanulmány, melyet a Journal of Endourology 2014 februárjában jelentett be, azt jelentette, hogy az almasav segíthet a kalcium-oxalát vesekövében.

Fumársav és borkősav

A fumársav a szerves savak legerősebb és savanyító hatású savja. A cukorkában hosszú élettartamú ízt hoz létre, mivel nem oldódik fel olyan könnyen, mint más savak. Az almákban, babokban, sárgarépában és paradicsomokban természetesen előfordul kis mennyiségű fumársav, a borkősav mérsékelten savanyó és finomabb, mint a citromsav és az almasav. Habár gyakran megtalálható a savanyú cukorkákban, a borkősav alapvető összetevője a tartály és a sütőpor krémjének. Ez a szerves sav szőlővel és borral, valamint banánnal és tamarindokkal van összefüggésben.

Egészségügyi aggodalmak

Míg a savas cukorka alkalmanként előforduló sav mennyisége valószínűleg nem okoz problémákat, a szerves savak ideiglenesen irritálhatják nyelvét és szájukat, különösen akkor, ha rövid idő alatt több darabot eszel. A savasságot méri és nulla értéket ad ki, mivel a savas savas cukorkák pH-ja 2 és 3 közé esik. Ez teszi őket eléggé savanyúvá a fogzománc erodálásához, írja a Minnesota Fogászati ​​Szövetség, A savak károsodását csökkentheti, Az idő, hogy van savanyú cukorka a szájban, és öblítse le a vízzel, amint kész. Ne fogd meg a fogait legalább egy órán keresztül, vagy súlyosbíthatja a sav károsodását.