Milyen előnyökkel jár a zöld kávé?

Miközben a hagyományos fekete kávét pörkölt kávébabból készítik, zöld kávéitalokat készítenek a pirítatlan, vagy “zöld” kávébab felhasználásával. A zöld kávébabból nyert kivonatok számos egészségügyi előnyben részesítették a tudományos tanulmányokat. Az előnyökért felelős zöld kávé fő összetevői koffein és klorogénsav, az antioxidánsok típusa, bár bizonyos hatásokat befolyásolnak a fenti vegyületektől eltérő tényezők.

Potenciális fogyás

A BMC kiegészítő és alternatív gyógyászatban 2006 márciusában közzétett tanulmány szerint a zöld kávébabból nyert kivonat napi kiegészítése csökkenti a testzsírt és a testsúlyt az egereknél, valamint a zsírösszetétel a májban. A hatás hasonló volt az izolált klorogénsavakkal és koffeinnel kiegészített egerekben, ami arra utal, hogy ezek a hatások felelősek. A zöld kávéban megtalálható klorogénsavak emészthetők és felszívódhatnak az emberekben, ami hasonló elérhetőséget jelent a kivonatokhoz képest.

Magas vérnyomáscsökkentés

A fogyás elősegítésére gyakorolt ​​hatásán kívül a zöld kávéban lévő klorogénsavak csökkenthetik a vérnyomást. A 2006-ban “Klinikai és kísérleti hipertónia” című tanulmány szerint a 140 milligramm napi zöld kávébab-kivonattal kiegészített betegek a vizsgálat során csökkent vérnyomást mutattak. Nem jelentettek mellékhatásokat, ami azt sugallja, hogy a zöld kávé biztonságos módon csökkentheti a magas vérnyomást.

Javult a hangulat és a kognitív teljesítmény

A zöld kávéban található koffein pozitív hatással van a hangulatra és az agyi aktivitásra. A “Nutrition Bulletin” 2008 februárjában közzétett áttekintés szerint számos tanulmány megerősítette, hogy a koffein javíthatja a reakcióidőt, az éberséget, a memóriát, az éberséget, a fókuszt, a fáradékonyságot és a kognitív teljesítmény egyéb tényezőit. A szakértők szerint a zöld kávé optimális bevitele 38-400 mg / nap, vagy körülbelül 1/3 csésze vagy négy csésze főzött kávé között.

Az antioxidánsok előnyei

A zöld kakaóbab és ezekből származó termékek többféle antioxidánsot tartalmaznak, amelyek olyan vegyületek, amelyek csökkentik a sejtkárosító szabad gyökök hatását a szervezetben. Ez a megelőző funkció az egészségesebbé teszi azáltal, hogy csökkenti a károsodás mértékét és a sejtek stresszét. Egy 2004. júliusi tanulmány szerint a “Journal of Agricultural and Food Chemistry” című közlemény szerint a zöld kávébabok klorogénsav antioxidánsai megakadályozhatják a négyféle ráksejt elterjedését, ami azt sugallja, hogy a zöld kávé hasznos lehet bizonyos rákos megbetegedések megelőzésében.