Miért súlyoznak az emberek az életkorukban?

A súlya lényegében az Ön nettó kalóriájára támaszkodik. Azonban számos más tényező befolyásolja ezt a képletet, akár közvetlenül, akár közvetve, beleértve az öregedés folyamatát is. Bár számos tanulmány megvizsgálta az aktivitási szintek, a táplálkozás, a genetika és egyéb tényezők hatását az öregedés súlyának csökkentésére vagy fenntartására, az életkorral összefüggő súlygyarapodás pontos okai továbbra is vita tárgyát képezik. Bizonyos tanulmányok szerint a genetika sajnos nagy szerepet játszik az életkorral összefüggő súlygyarapodás folyamatában, és az evolúciós túlélési mechanizmusokból eredhet. Más tanulmányok azonban azt találták, hogy bizonyos módosítható életmódbeli tényezők, például a rossz táplálkozás és a testmozgás hiánya hozzájárulnak az életkorral összefüggő súlygyarapodáshoz vagy súlyosbíthatók.

Evolúció

Az “Orvosi hipotézisek” -ben 2000-ben közzétett cikk szerint az életkorral összefüggő súlygyarapodás egy olyan evolúciós túlélési mechanizmushoz kapcsolódhat, amely genetikai kódjainkon keresztül manifesztálódik. Az elmélet, a Young Hunter Theory, arra a gondolatra épül, hogy a fiatalabbak, akiknek erőt kellett keresniük és összegyűjteni, több izomszövetre volt szükségük, mint az idősek. Az idősebb emberek, akik kevésbé voltak képesek vadászni és összegyűjteni, jobb volt, ha annyi zsírt nyertek, amennyire csak lehetett, hogy megvédjék az éhezést. Azok, akik fiatalok voltak, még fiatalabbak voltak, még akkor is követtek, amikor éveik voltak, képesek voltak túlélni és reprodukálni jobban, mint mások, és így az ilyen genetikai tulajdonságokra kifejlesztett evolúciós tendencia. Most, hogy a legtöbbünknek csak a vadászhelyre kell vezetnie, nem vadászni, és néhányan közülünk éhezik, ez a genetikai minőség sajnos már nem előnyös.

Izom

Annak ellenére, hogy az ifjú vadászaelmélet következtében csökken az izomtömeg és a zsír növekedése, vitathatatlan azonban, hogy szinte minden felnőtt elhasználódni fog. Az izomszövet nagyobb energiát vagy kalóriát igényel, mint a zsír, a vér és az oxigén iránti igény miatt. Így minél nagyobb az izomtömege, annál magasabb lesz az anyagcseréje, még nyugalomban is. A klinikai táplálkozásban közzétett 2007-es cikk szerint az átlagember 50 év után minden évben elveszíti az izomtömegét 1 és 2 százalék között. Az izomszövet csökkenése a szervezetben csökkenti az anyagcserét, így ha ételt is fogyaszt Ugyanakkora, mint amikor fiatalabb voltál, elkezdesz feltölteni a felesleges kalóriákat, melyeket a szervezetnek nem kell zsírszövetként használni.

Tevékenység

Az izomtömeg félretéve, az anyagcsere sebességének egy másik összetevője – vagy az az arány, amelyben kalóriát éget – a testmozgás szintje. A felnőttkori terhek egyike az asztali munka bevezetése és a szabadidő hiánya. A legtöbb fiatalnak több ideje van ahhoz, hogy szabadidős tevékenységet folytasson, és aktívabb legyen. Miután elkezdte eltölteni a napi nyolc órát egy irodai székben, és hazajölni túl fáradt ahhoz, hogy bármit is csináljon, csak a televízióban bámuljon, az anyagcserje lassulni kezd, mivel nem fizikailag kihívja a testedet. Ez súlyosbítja az izomvesztést, és újra, még akkor is, ha nem eszik többet, az alacsonyabb energiaigény, hogy ültetik a szervezetet, hogy a felesleges kalóriákat zsírszövetként helyezze el.

Feszültség

A felnőttkorral egyre több felelősség és aggodalom jön létre, ami gyakran a stressz fejlődését eredményezi. Bár a stressz és a túlsúly megítélése továbbra is vitatott, a közelmúltban végzett vizsgálatok szerint a stressz befolyásolja bizonyos hormonok felszabadulását, amelyek megváltoztathatják az anyagcserét. Egy 2000-es tanulmány szerint a “Pszichoszomatikus orvostudományban” publikált tanulmány szerint a kortizol hormon általában felszabadul a stressz idején, ami a szervezetben több zsírszövetet tud tárolni, elsősorban a midsection körül. Az hasi zsír nemkívánatos nem csak esztétikai okok miatt, hanem azért is, mert a krónikus betegség fokozott kockázatával jár. Elméletileg elmondható, hogy a kortizol stresszválasz az evolúciós túlélési mechanizmusokra vonatkozik, mivel évszázadokkal ezelőtt a stressz idején jellemzően az élelmiszerek szűkössége fordult elő.

Diéta

Amikor fiatal vagy, a szülei általában vásárolnak és készítik el az Ön ételeit, nagyban befolyásolva ételeit. Amint érettetek, meg kell hoznia a saját étrendjét. Ha időben csomókodik, ez azt jelentheti, hogy a legközelebbi automata vagy gyorséttermi ízülethez vezet, ami általában nem eredményez alacsony kalóriatartalmú, tápanyag-sűrű élelmiszer-választásokat. Ezen kívül a felnőttkort gyakran kísérő stressz néhány ember számára kényszeres étkezési szokásokat eredményezhet. A túlzott fogyasztásból felesleges kalóriák a zsírraktárakba kerülnek.

Bár úgy tűnhet, hogy az evolúció, a genetika és a társadalom összegyűlik Ön ellen, a közelmúlt kutatásai azt sugallják, hogy van remény az öregedéssel kapcsolatos súlygyarapodásra. A Humán Táplálkozási Központ 2003-as cikkelye szerint, ha naponta 100-kal csökkenti a nettó kalóriáit, előfordulhat, hogy a korai életkorban megszüntetheti a súlygyarapodást. Ez úgy hangzik, mint egy csomó, különösen azért, mert ez a szám, hogy fenntartsák a súlyát – ne fogyjon, ahogy sok ember Amerikában próbál csinálni. Ez azonban azt jelentheti, hogy egy kevés szelet kenyeret eszik, egy cookie-t fogyasztanak el két helyett, vagy napi 10 perces gyorslépést. Ha egy kicsit kevésbé eszik egy kis fizikai aktivitást, akkor naponta akár 200 vagy akár 300 kalóriát is lefaraghat, vagyis hetente 1400-2100 kalóriát. Ezen túlmenően, az erőkifejtés – még a könnyű erejű edzés is – segíthet az izomtömeg fenntartásában vagy növelésében, ezáltal növelve a pihentető anyagcserét.

A jó hírek