Miért kell sok vizet inni nagy magasságban?

Akár Colorado-ban síelsz, Utah hegyi kerékpározás, Nepál túrázás vagy a Denali Nemzeti Parkban való túrázás, magas tengerszint felett sok vizet kell inni, mint az alacsonyabb szinteken. Túl kevés víz fogyasztása gyorsan vezethet kiszáradáshoz az 5000 láb felett.

A Nemzetközi Gyógytúra Társaság a nagy magasságot 5 000 és 11 500 láb között határozza meg, nagyon magas magassága 11.500 és 18.000 láb között, és szélsőséges magasság, mint bármely magasság fölé. Minél magasabbra kerülsz, annál nagyobb a szervezetre kifejtett hatások, és annál fontosabb a hidratáltság elérése.

Magasabb magasságban a nedvesség alacsonyabb. A izzadás gyorsan elpárolog, és nem feltétlenül veszi észre, hogy mennyi vizet veszítesz az erőfeszítéssel. Az alacsonyabb oxigénszintek gyorsabban és mélyebben lélegezhetnek be és ki, így több vizet veszítesz légzéssel. A Wilderness Medical Society szerint kétszer olyan gyorsan, mint a tengerszint alatt, nagy tengerszint feletti magasságban veszítesz vízzel. A magas magasságban gyakrabban is vizeletet kell szedni, és eltörheti a szomjúságérzetet, és még nagyobb a kiszáradás veszélye.

Nemcsak a kiszáradás kockázatos önmagában, hanem maszkolhatja vagy súlyosbíthatja a magassági betegség tüneteit, ami potenciálisan életveszélyes állapotot jelenthet, amely több embert érinthet a 8000 láb feletti magasságon. A kiszáradás és a magassági betegség hányingert, fejfájást és fáradtságot okozhat. Sok víz fogyasztása nem segít megelőzni vagy enyhíteni a magassági betegséget. A magassági betegség egyetlen gyógyulása alacsonyabb magasságba esik.

Az Intézet a Magassági Orvostudományi Intézet szerint napi 1 és 1,5 liter vizet kíván felvenni nagy magasságban. A 10 000 láb feletti magasságokon a szénhidrátok bevitelének növelésére is szükség van, így a Wilderness Medical Society javasolja, hogy napi 3-4 liter folyadékot fogyasszanak 200-300 gramm szénhidrátot tartalmazó folyadékokból. Bár fontos, hogy elegendő mennyiségű vizet inni, túl sok italt is veszélyes lehet, mert az az IAM szerint gyengeséget, zavarodottságot és rohamokat okozhat. Egy jó módja annak, hogy ellenőrizze, jól hidratált-e, hogy ellenőrizze a vizeletet. Ha a vizelet sötét, nem tiszta, dehidrált, és többet kell inni.

Magas magasság meghatározása

A magasság hatásai

Dehidráció és magassági betegség

Mennyi ivóvíz