Mi okozza az izomzáródást az edzés után?

Míg az emberi testben különböző típusú izmok vannak, amikor valaki megemlíti az izomzáródást, általában a vázizmok merevségéről beszél. Vázizmok kötődnek a csontodhoz és felelősek a mindennapi mozgásért, ezek az izmok sok okból kifolyólag feszültségeket tapasztalhatnak. Az izomfeszülés utáni edzést azonban leggyakrabban késleltetett izomfájdalom okozza.

A rostok szétszakítása

Amint az Amerikai Tanács a gyakorlatról beszámol, az izomfájás késleltetett fellépése általában 24-72 órával jelentkezik a kialakulás után, és izomfájdalom és szorító érzés formájában manifesztálódik. Bár a DOMS eredetére vonatkozó bizonyos részletek vitathatók, az American College of Sports Medicine szerint a legtöbb szakértő egyetért abban, hogy a DOMS a fizikai aktivitás során felmerülő izomrostok mikroszkópikus könnyeinek következménye. Az egyik oka annak, hogy az izmok a DOMS-szel szorosak, mert az érintett régióban duzzanat alakul ki.

Kezelési lehetőségek

Általában a DOMS tünetei nem igényelnek orvosi ellátást, és elkezdenek elbomlani 72 óra múlva. A tünetek általában a legintenzívebbek az edzés első 24-48 órájában. Az állítólagos kezelési lehetőségek széles skálája létezik, azonban a “British Journal of Sports Medicine” és az Új-Mexikói Egyetem kutatói rámutatnak arra, hogy egyik sem bizonyított jogorvoslat, és mindegyiknek változatos eredményei vannak. Néhány kezelés magában foglalja az over-the-counter fájdalomcsillapítókat, masszázst, akupunktúrát, jóga-, kompressziós és táplálékkiegészítőket, például a C és E vitaminokat.

A DOMS megakadályozása

A DOMS tapasztalt minden edzői szinten, és nem teljesen megelőzhető. Az izmok felmelegedése olyan tevékenységeken keresztül, mint például a nyújtás nem teljesen megakadályozza a fájdalmat, az Amerikai Gyakorlati Tanács beszámol arról, hogy megelőzheti vagy legalábbis csökkentheti az izomzáródás lehetséges tüneteit. Ezenkívül fokozatosan fokozatosan fokozhatja a testmozgás intenzitását, így az izmaidnak lehetősége nyílik arra, hogy hatékonyabban alkalmazkodjanak a tevékenységéhez, ami szintén csökkenti a lehetséges tünetek mértékét. Az ACE azt is tanácsolja, hogy az egészséges táplálkozás és hidratáció segítsen csökkenteni a DOMS intenzitását. Az ACE azt javasolja továbbá, hogy ha több mint 60 percig gyakorol, az elektrolitban gazdag italok fogyasztása elősegítheti az izomgörcsök megelőzését.

További megfontolások

Ha súlyos izomfájdalmakat, gyengeségeket vagy görcsöket tapasztal, túlélhette a DOMS mikroszkopikus felszakadását, és ténylegesen kihúzta vagy megszakította az izomrostokat, ami izomtörzs. Az enyhe törzseket rendszerint egy héten keresztül kezelik otthon a RICE módszerrel, amely magában foglalja a pihenést, a jégcsomagok használatát, a tömörítést és az érintett végtag felemelését. Súlyos törzsek, amelyek lehetetlenné válnak, orvosi ellátást igényelnek, továbbá ha izomzáródást tapasztal a karján és a lábán, a mellkasi fájdalommal vagy a szorongással bármikor – beleértve az edzés után – kérjen orvosi segítséget amint lehetséges . Ahogyan a Harvard Medical azt tanácsolja, ezek szívinfarktus vagy más egészségügyi állapot tünetei lehetnek.