Mi az omega-3 zsírsavak funkciója a szervezetben?

Hallhatod a három omega-3 zsírsavat, amelyeket az egyedi nevek vagy kollektív nevek, például az esszenciális zsírsavak és a többszörösen telítetlen zsírok neveznek. Mindhárom töltse be a létfontosságú szerepeket, de mindegyiknek is különleges előnyei vannak. Az omega-3-ok jó zsírok, amelyeknek rendszeres része a napi étrendjük. Csökkentik a gyulladást, megtartják az agyat és csökkentik a szívbetegség kockázatát.

Három Omega-3

Az egyik omega-3 zsírsav – az alfa-linolénsav vagy az ALA – korlátozott számú növényi alapú ételből származik, beleértve a diót, a lenmagot, a szójaolajat és a repceolajat. A Harvard School of Public Health megjegyzi, hogy az ALA-t általában energiafelhasználásra használják, és a többi omega-3-ot: az eikozapentaénsavat vagy az EPA-t, valamint a dokozahexaénsavat vagy a DHA-t. Az ALA azonban nem elégíti ki a többieket a test szükségleteinek kielégítéséhez. A zsíros halakból is kaphat EPA-t és DHA-t.

Küzdelem az egészségtelen gyulladással

Az immunrendszer kiváltja a gyulladásos reakciót, amikor a szervezeted károsodást vagy betegséget szenved. A gyulladás növeli a véráramlást, amely a fertőzést gátolja és támogatja a gyógyulást. Ezután a gyulladás eltűnik, amikor a munka megtörtént. Bizonyos körülmények között a gyulladás hosszú ideig fennáll. Ez a fajta krónikus gyulladás károsítja az egészséges szöveteket, és komoly egészségi állapotokhoz vezethet, beleértve a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, az asztmát, az ízületi gyulladást, a cukorbetegséget és a rákot. A halolajból származó omega-3 zsírsavak – az EPA és a DHA – krónikus gyulladást gerinceznek. Speciális gyulladáscsökkentő lipideket szintetizálnak, amelyek csökkentik a gyulladást és megállítják a gyulladásos ciklust, az Orvosi Biokémiai Oldal szerint.

Kardiovaszkuláris védelem

Az omega-3 zsírsavak legjobban ismertek abból a képességből, hogy csökkentik a koleszterinszintjét és a triglicerid szintjét a vérben. Segítenek megakadályozni a vérrögöket, csökkentik a vérnyomást, és egészségesek az artériák falaiban. Az elégséges omega-3 megvédheti Önt a végzetes szívritmuszavaroktól és csökkenti a szívrohamban való halálozás esélyeit. Mindezen okok miatt az American Heart Association javasolja, hogy hetente két adag halat, különösen zsíros halat, például lazacot, tonhalat és makrélát fogyasztanak. A nőknek napi 1,1 gramm omega-3-ot kell fogyasztaniuk, míg a férfiaknak 1,6 grammra van szükségük a Linus Pauling Intézet szerint. Az AHA azt is javasolja, hogy a szívkoszorúér-megbetegedéssel diagnosztizált emberek 1 gramm kombinált EPA-t és DHA-t fogyasztanak naponta.

Tartsd agyadat

Az omega-3 zsírsavak elengedhetetlenek a baba agyának és szemének normális fejlődéséhez. Ők is kritikusak ahhoz, hogy az agyad optimálisan működjön az egész életedben. A DHA a legfontosabb omega-3 az agy fejlődéséhez és működéséhez. Valójában a Franklin Intézet szerint ez az agy legnagyobb mennyiségű zsírja. Az EPA nagyobb hatással van a viselkedésre és a hangulatokra. Segíthet a súlyos depresszió és a bipoláris rendellenesség kezelésében. Azt is ígéri, hogy más mentális egészségi állapotok, például a skizofrénia kezelésére ígérnek, de több kutatásra van szükség ahhoz, hogy ellenőrizze a potenciálját.