Mi a Q10-vitamin?

Tudod, hogy a Q10-vitamin a gyakoribb neve, a koenzim Q10, vagy egyszerűbben a CoQ10. Technikailag nem vitamin, de létfontosságú a jóléthez. A szervezetnek Q10 koenzimre van szüksége az energia előállításához. Míg egyes élelmiszerek Q10 koenzimet tartalmaznak, a szervezet természetesen elegendő mennyiséget termel, hogy aktív és egészséges maradjon.

Alapvető az energia számára

A Q10 koenzim vagy az ubiquinon egy zsírban oldódó anyag, amely megtalálható a szervezet minden sejtjén belül, ahol alapvető szerepet játszik az energiát termelő folyamatban. Azt is használják, hogy antioxidánsokat, amelyek védik a sejtmembránokat és struktúrákat a sejteken belül a szabad gyökök által okozott károktól. Mivel a tested termeli, az ajánlott napi bevitelt nem állapították meg. A hiányosságok ritkaak és általában egy genetikai rendellenességek. A szövetekben megtalálható Q10 koenzim mennyisége az emberek életkorában csökken, de nem ismert, hogy ez a hiányt okozza-e a Linus Pauling Intézet szerint.

Potenciális egészségügyi előnyök

A Journal of Human Hypertension 2007. áprilisi számában közzétett 12 klinikai vizsgálat áttekintése szerint a vérnyomás csökkent, amikor naponta 100-120 mg Q10 koenzimet alkalmaztak. Egyes kutatási eredmények azt mutatják, hogy javíthatja a szívelégtelenséget a pangásos szívelégtelenségben diagnosztizált emberekben. Más tanulmányok azonban nem találtak javulást, ezért a New York-i egyetem szerint több kutatásra van szükség ahhoz, hogy meggyőződhessen annak potenciáljáról. A publikáció idején végzett kutatások azt mutatják, hogy a Q10 koenzim nem javítja az egészséges ember sportteljesítményét a Linus Pauling Intézet szerint.

Élelmiszerforrások

Egyes ételek természetesen Q10 koenzimet tartalmaznak. Szükség van továbbá két tápanyagra – a fehérjékre és a B-6 vitaminra – ahhoz, hogy a szervezet elegendő mennyiségű koenzimet termeljen. A marhahús, a baromfi és a hal a Q10 koenzim jó forrásai, valamint az aminosavak és a B-6 vitamin, amelyeknek a szervezetnek szüksége van a saját ellátására. A Q10 koenzim egyéb jó forrásai közé tartoznak a szójabab, a diófélék, a szezámmag, a brokkoli, a karfiol, a narancs, a szamóca és a tojás. A B-6 vitamint is megkapja a megerősített gabonafélékből, diófélékből, banánból, spenótból, burgonyából és téli squashból.

Kiegészítő ajánlások

A Q10 koenzim kiegészítő dózisa a New York-i egyetem szerint 30 mg-tól 300 mg-ig terjed. A kiegészítőkből származó Q10 koenzim kevesebb mint 10 százaléka ténylegesen felszívódik, a Linus Pauling Intézet szerint. Növelheti felszívódását kiegészítéssel étkezéssel, amely magában foglal néhány zsírt is. A napi 100 milligramm feletti adagok jellemzően két vagy három kisebb dózisra oszthatók.

Biztonsági aggodalmak

A legtöbb ember problémamentesen tolerálja a kiegészítő CoQ10-et, de enyhe mellékhatások, például émelygés, hányás és hasmenés fordulnak elő. Érezheti az étvágyat is, vagy bőrkiütést okozhat. Ne szedje a koenzim Q10 kiegészítőket, ha alacsony vérnyomása van, vagy vérzéscsökkentő gyógyszert szed. A Q10 koenzim befolyásolhatja más vényköteles gyógyszereket, különösen a rák és a véralvadás kezelésére. Forduljon egészségügyi szolgáltatójához, mielőtt kiegészítéseket szed.