Melyik energiát elsősorban az öngyilkosság során égeti el?

A teste három fő energiarendszerről működik. Az Ön ATP-PCr rendszere részt vesz a rövid távú anaerob energia területén. Glikolitikus rendszered energiát termel az izmok és májban tárolt szénhidrátok lebontásával. Az aerob rendszer oxigént és zsírt használ lassú, de tartós energia előállítására. A testmozgás legtöbb típusának során a szervezet mindhárom energia rendszer kombinációját egyidejűleg használja, de hangsúlyozhatja az egyiket a másikra a test szükségleteinek és az elvégzett tevékenység típusának megfelelően.

A három energiarendszer közül a legegyszerűbb az Ön ATP-PCr rendszere. Az ATP az adenozin-trifoszfát, azaz a nyers energia kémiai formája a szervezetben. A PCr jelentése a foszfokreatin, amely egy vegyület, amely minden ATP molekulához kapcsolódik. A vázizmok belsejében, amikor egy izomrost érkezik az idegtől a szerzõdésig, az ATP-PCr molekulák összetett kémiai reakció következtében elkülönülnek egymástól. Ez az elválasztás felszabadítja azt az energiát, amely az izmok összehúzódását okozza. Ezt az energiarendszert elsősorban a nagyon rövid időtartamú, kevesebb mint 10 másodperc alatt tartott gyakorlatban használják, mint például gyors ugrás vagy sprint.

A glikolitikus energia rendszer ATP-t termel a szervezetében a szénhidrátok és cukrok lebontásával. A glükózt vagy a cukrot a májban és a vázizmokban tárolják. Ha szükséges, az izmok a speciális enzimek használatával lecsökkentik a glükózt, és végül átalakítják a cukrot ATP-kké. Az ATP-t ezután az izomösszehúzódáshoz használják. Ez a rendszer a legjobban olyan tevékenységekhez használható, amelyek kevesebb, mint két percet vesz igénybe a nagy intenzitású lejátszáshoz. Ez magában foglalja a sprinteket és a rövid, mégis intenzív edzést.

Az aerob rendszer elsősorban zsírt használ energiatermelésre, de tárolt szénhidrátokat és fehérjéket is használhat. Az aerobik “oxigénnel” rendelkezik, ami azt jelenti, hogy az oxigén szükséges a zsírraktárak lebontásához. A zsírmolekulákat a szervezet különböző üzleteiből húzzák át és ATP-re alakítják át az izmok belsejében kialakuló összetett kémiai reakción keresztül. Az aerob rendszer nagy mennyiségű folyamatos energiát eredményez, és ideális hosszútávú tevékenységekhez, mint például a hosszú futás vagy kerékpáros túrák.

Bár a három energiarendszer mindegyike egymástól függetlenül működik, mindkettő egyidejűleg mindegyikük hasznára válik a teste. Az energia rendszer, amelyet a leginkább az adott időben használnak, attól függ, milyen intenzitással és időtartammal jár az edzés. Mindhárom energiarendszer ugyanabban az időben bekapcsolódik a mozgás megkezdésekor, azonban minden egyes energia rendszer felvétele akkor történik meg, amikor a jelenleg használt energiarendszer kimerül.

ATP-PCr rendszer

Glikolitikus rendszer

Aerobikus rendszer

Mindhárom energiarendszer együtt