K-vitamin a tojásban?

Nem talál sok K-vitamin-kiegészítést a boltpolcokon, ellentétben azokkal a vitaminokkal, amelyek neve magasabb az ábécében, és kevesen vannak szenvednek a hiányosságok miatt. De a K-vitamin fontos szerepet játszik számos testi funkcióban. Megtalálja a K-vitamint tojásokkal és más ételekkel, és testetek képesek saját K-vitamint készíteni.

K-vitamin nélkül a vér nem fog megfelelően felszívódni. Valójában a K neve ennek a vitaminnak a következtében származik a német “Koagulationvitamin” -ból, a vérrög vagy koaguláció szóból. A szervezet a zsírszövetben tárolja a K-vitamint. Bár K-vitamint kaphat az ételekből, a szervezet saját K-vitamint is termel a baktériumokból, amelyek általában a bélben élnek. Egyes betegségek, például a Crohn- vagy májbetegség, gátolhatják a K-vitamin kezelésére való képességet, és hiányhoz vezethetnek. Ez vérzéshez vezethet.

A tojássárgája K-vitamint tartalmaz, de kb. 3 mcg / 2 tojást tartalmaz. Jobb források közé tartoznak a repceolaj és a szójaolaj, amelyek evőkanálkonként 20-27 mcg-t tartalmaznak. A keresztkötéses zöldségek, mint például a brokkoli, a káposzta, a kékes zöldek és a kelbimbó szintén jó forrása a K-vitaminnak. A fél csésze brokkoli 113 mcg K-vitamint tartalmaz, míg a fél csésze főtt kagyló zöld 440 mcg-t tartalmaz.

A K vitamin vitamin javasolt napi adagja felnőtteknek 120 mcg a hímeknél és 90 mcg a nők esetében. Az orvosok K-vitamin injekciót adnak csecsemőként a születéskor, hogy segítsenek a véralvadásban. A 7 és 12 hónapos gyermekeknek 2,5 mcg-nak kell lenniük. A 1-3 éves korú gyermekek ajánlott napi adagja 30 mcg, ami 4-8 éveseknek 44 mikrogramm, 60 mikrogramm 9-13 éves korig és 75 mikrogramm 14 és 18 év közötti korban.

A legtöbb ember elegendő K-vitamint kap étrendjéből és a K-vitaminból a testükből. Ha krónikus betegsége van, amely megakadályozza a K-vitamin felszívódását, az orvosa pótlékot írhat fel. Egyes multivitaminok K-vitamint tartalmaznak, vagy klorofill tablettákat vagy folyadékot is beadhatnak. Mint a sötétzöldek, ez a kiegészítés gazdag K-vitaminnal. A K-vitamin kölcsönhatásba léphet számos gyógyszerrel, ezért figyelmeztesse orvosát, ha phenytoint, warfarint, koleszterinszint-csökkentő gyógyszereket vagy antibiotikumokat szed.

K-vitamin

K-vitamin az élelmiszerben

Napi követelmények

A kiegészítők