Fájdalom a nyelőcsőben étkezés után

A nyelőcső a tubus, amely összeköti a torkát és a gyomrot. Fontos szerepet játszik az emésztésben, mivel lehetővé teszi, hogy az élelmiszer eljusson az emésztőszervekbe. Számos körülmény irritációt, duzzanatot és fájdalmat okozhat a nyelőcsőben, ami megnehezíti a normális étkezést és bizonyos esetekben a kezelésre szoruló betegség figyelmeztetését. Ha tünetei súlyosak vagy tartósak, kérjen útmutatást orvosától.

Lehetséges okok

A táplálkozás utáni étvágytalanság számos körülményből eredhet. Az egyik leggyakoribb oka a gasztroszfageális reflux betegség, amely gyakori savas refluxot vagy a savas gyomor tartalmának regurgitációját eredményezi a nyelőcsőbe. Kevésbé gyakori okok közé tartozik az achalasia, amely csökkenti a nyelőcső képességét, hogy az ételt mozgassa a gyomrába, a herpesz- vagy Candida-fertőzés gyulladását és a nyelőcsőrákot. Ha bizonyos típusú tablettákat veszel anélkül, hogy elegendő mennyiségű víz lenne az ételével, nyelőcső fájdalmat is kiválthat.

Diagnózis

A GERD-t általában könnyű diagnosztizálni, a University of Maryland Medical Center szerint. Az orvosok gyakran diagnosztizálják az étkezési szokásaikat, a jelenlegi gyógyszereket és az életmódbeli szokásait. Az egyéb vizsgálatok tartalmazhatnak egy felső endoszkópiát is, amelyben egy csövet tartalmazó kamera van behelyezve a nyelőcsőbe, hogy megfigyelje a reflux és a gyulladás jeleit, röntgensugarakat és a manometráját, amely a nyelőcsőnyomásának mértékét méri. Az endoszkópos vizsgálatok és a röntgenfelvételek segítenek meghatározni, hogy vannak-e rákos sejtjei vagy tumorai vagy achalasia jelei.

Kezelés

Mivel a nyelőcső-fájdalom egy tünet, és nem maga a betegség, fontos az okok kezelése. Az orvosi kezelés magában foglalhatja a gyógyszereket, a műtétet vagy a Botox injekciót, amely megnyugtatja a nyelőcsövet. Az életmódbeli intézkedések, mint az étrendi változások gyakran kísérik az orvosi kezelést. A GERD enyhe esetekben elegendő lehet az életmódbeli változásokra.

Életmódbeli szempontok

Az októl függetlenül, a potenciálisan irritáló élelmiszerek elkerülése segíthet a nyelőcső fájdalmának csökkentésében. Az UMMC javasolja, hogy elkerüljék a savas ételeket és italokat, például a citrusféléket, a narancslevet és a kávét. A zsíros ételek, mint például a sült ételek, a vörös hús és a magas zsírtartalmú tejtermékek fogyasztása és az evés utáni fekvés súlyosbíthatja a savas refluxot és a nyelőcső fájdalmát. A test gyógyulási képességét támogató ételek közé tartoznak a gyümölcsök, a zöldségek, az egész szemek, a diófélék, a magok és a sovány fehérjeforrások, mint például a hal, a tofu, a tojásfehérje és a hüvelyesek. A durva ételek, például a granola és a kekszek cseréje lágy termékekkel, például forró gabonával, smoothie-kkel, anyatejkeverékekkel, burgonyapürével és főtt tojással, szintén segíthet a fájdalom kezelésében. Más fontos életmódbeli változások közé tartozhat a dohányzás megállítása, az alkoholfogyasztás és a súly kezelése.