Eszik élesztőt rossz neked?

Míg az élesztő önmagában szolgált, valószínűleg nem az ön diétájába tartozik, akkor valószínűleg legalább a három közös tápláléktípus közül egyet – az élesztőt, a sörélesztőt és a tápláló élesztőt – fogyaszt. Vannak, akik élesztőt fogyasztanak táplálékkiegészítőként, hozzáadják recepthez, és természetesen sütéshez használják. Nincs arra utaló bizonyíték, hogy az étkezési élesztő rossz az egészséges felnőtteknek – valójában táplálkozási előnyei vannak.

Sörélesztő

A Saccharomyces cerevisiae nevű gombából származik, a sörélesztő a leggyakoribb táplálékkiegészítő. Azt is használják, hogy sört. A sörélesztő különösen gazdag a B-vitamin-tiamin, a riboflavin, a niacin, a pantoténsav, a piridoxin, a folát és a biotin. A B-vitaminok segítenek a szervezetnek a szénhidrátok, zsírok és fehérjék energiává alakításában. A sörélesztő is magas az ásványi anyagok króm és szelén. A króm szerepet játszik abban, hogy segítsen a szervezetnek fenntartani az egészséges vércukorszintet, míg a szelén szerepet játszik a pajzsmirigyhormon termelésben.

Élesztő sütés közben

A pék élesztő ugyanaz a faj, de másfajta törzs, mint a sörélesztő. Bár ez az élesztő törzs tartalmaz néhány tápanyagot, ez nem különösebben tápláló táplálékban gazdag, ezért nem használ táplálékkiegészítőként. Ehelyett könnyűszer-használóként használják, hogy tésztát hozzanak létre a sütés során. Rengeteg ásványi anyagot tartalmaz, és foláttal gazdag. Az élesztő úgy működik, hogy a cukrot fogyasztja a tésztában, és kiválasztja a szén-dioxidot és az etanolt, ami légbuborékot hoz létre a tésztában. Ezt a folyamatot fermentációnak nevezik.

Étkezési élesztő

A tápláló élesztőt különféle formákban értékesítik, pl. Pelyhek, por és folyadék, és hozzáadja a sajtos ízeket és táplálkozási értékeket ételeihez. A tápláló élesztő B-komplex vitaminokat és szelént tartalmaz. A sörélesztővel ellentétben néha megerõsítik a B-12-et. B-12-es tartalma különösen kedvező a vegánok számára, hiszen a B-12 csak természetes eredetű, állati eredetű élelmiszerekben, például húsban, amelyek nem megengedettek a vegán étrendben.

Figyelmeztetés

Az élesztő kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel, ezért beszéljen orvosával a kiegészítés előtt. Kerülje az élesztő-kiegészítők szedését, ha hajlamos az élesztő-fertőzésekre, vagy ha gyengült immunrendszere van a betegség vagy gyógyszer miatt. Ha vércukorszintjét szabályozó gyógyszereket szed, a sörélesztő bevétele közben a glükóz szintje a normálérték alá csökkenhet. Beszéljétek meg ezt az esetleges interakciót az egészségügyi szolgáltatóval. Lehet, hogy figyelnie kell Önt vagy módosítania kell a gyógyszert.