Cink az étvágy szabályozásához

Szükséged van a cinkre az étrendedben, hogy DNS-t alakítson ki, gyógyító sebeket és proteineket képezve. A cink hatással lehet az étvágyra is, de nagyobb valószínűséggel növelheti az étvágyat, mint csökkenteni.

Cink és étvágytalanság

A cinkhiány egyik tünete az étvágycsökkenés. Ha nem kap elég cink, akkor is zavarhatja a szaga és íze érzését, és az anorexia és a testsúlycsökkenéshez vezethet. Ha több cinket kap a táplálékkal vagy a cinkszintek normális állapotba hozásához, akkor ez orvosolhatja ezt a helyzetet.

Cink, mint étvágygerjesztő

Néhány egészségi állapotú embernek néha alacsony az étvágya, ami miatt nem elegendőek. Ez magában foglalhatja a dialízissel kezelt vesebetegek 70% -át is. A 2010. decemberi “dialízis és transzplantáció” című tanulmány megállapította, hogy a dialízisben szenvedő emberek 60 napig adott cink-kiegészítők javították az étvágyat és kevesebb hányingert, míg a kontroll csoportban a tünetek fokozódtak.

Cink és súlycsökkenés

Bár a cink növelheti az étvágyát, van néhány korlátozott bizonyíték arra is, hogy segíthet a fogyásnál. Egy 2013-ban megjelent “Advanced Pharmaceutical Bulletin” című tanulmány megállapította, hogy az elhízottak, akik 30 napig cink-kiegészítésben részesültek, mind a testtömegükben, mind a testsúly-indexükben csökkentek. A tanulmány szerzői megjegyzik, hogy ez a súlycsökkenés a cink hatásának köszönhető, hasonlóan az inzulinhoz és a cink hatásához a leptin termelésére, amely hormon, amely szerepet játszik az éhezés szabályozásában.

A megfelelő összeg megszerzése

A férfiak és a terhes nők napi legalább 11 milligramm cinket igényelnek, és a nőknek napi legalább 8 milligrammra van szükségük ahhoz, hogy elkerüljék a cink hiányosságait. A felnőttek azonban nem szabad napi 40 milligrammnál többet fogyasztaniuk, mivel ez toxicitási tüneteket okozhat, beleértve az étvágycsökkenést, hányingert, hasmenést, hányást, hasi fájdalmat, csökkent immunfunkciót és rézhiányt. A cink jó élelmiszerforrásai közé tartoznak az osztriga, a marhahús, a rák, a dúsított gabona, a homár, a bab, a dió és a tejtermékek.