Az igazság a ashwagandha gyógynövényekről

Az egzotikus névvel és a libidó fokozásával és a növekvő élettartammal kapcsolatos jó hírnevének köszönhetően nem csoda, hogy a ashwagandha felkarolta az amerikai közönség figyelmét. A 2000-es évek elején végzett előzetes kutatás azt sugallja, hogy a ashwagandha, amelyet néha indiai ginzengnek neveznek, hasznos lehet a rák kezelésében, az immunrendszer fellendítésében és a stressz megszüntetésében. A vizsgálatok során feltárták a mellékhatásokat és a gyógyszerkölcsönhatásokat is, amelyek egyes esetekben veszélyessé tehetik a hamvaszt. Mint minden gyógynövényhez hasonlóan, a ashwagandha-t gondosan kell használni, és csak az egészségügyi szakember tanácsadója és felügyelete alatt.

Növényi tények

Ashwagandha – withania somniferum – az afrikai, a Kanári-szigeteken, Indián, a Közel-Keleten és Srí Lankaon keresztül szárnyaló afrikai területeken növekvő éjszakai harc család tagja. Indiában az aswagandha termesztett növény, melynek éves piaca több mint 9000 tonna szárított gyökér, a “Gyógynövények” szerzői szerint.

Népi gyógymód

Az indiai ayurvédikus orvosok évszázadokon keresztül előkészítették a ashwagandha-t, mint általános tónust “mindent a csuklásról a különböző nőgyógyászati ​​problémákra” – írja James A. Duke a “The Green Pharmacy Herbal Handbook” -on. A “Gyógynövények” szerzői több ezer felhasználást és készítményt sorolnak fel mind az ájurvédikus hagyományok, mind az általános népi orvoslás egész Afrikában. A ashwagandha-val kezelt állapotok listája magában foglalja a fülfertőzést, a bőr fekélyét, a cseppet, az asztmát, az általános fájdalmat, a reumát, a sebfertőzést és az abortuszt. Természetes nyugtató és általános stresszoldó. A jelenlegi kutatás nem nyújt elegendő információt a hagyományos gyógyászati ​​felhasználások vagy a ashwagandha biztonságosságának megerősítésére.

Aktív vegyületek

A leggyakrabban vizsgált összetevők a ashwagandha egy vegyi anyagcsoportnak nevezett withanolides, és withaferin a, a vegyi anyag található ashwagandha levelek és szárak. A conanolides és aaferin a in vitro antioxidáns és daganatellenes hatásokat mutatott számos emberi rákos sejt ellen, valamint néhány, humán ráksejtet használó állatkísérletben. A kutatás ígéretes, de emberi kísérletek nem erősítik meg az előzetes eredményeket, a Ashwagandha-tanulmányok áttekintése szerint, amely az Alternative Medicine Review 2006. decemberi számában jelent meg.

Kutatás

A 2009-es kanadai tanulmány szerint Ashwagandha segíthet a stressz enyhítésében a szorongásban szenvedőkben. A vizsgálat 81 beteget vett részt egy kettős vak, randomizált, placebo-kontrollos vizsgálat során. A résztvevők fele standard pszichoterápiás tanácsadást kapott, a táplálkozással és a testmozgással kapcsolatos információkat, valamint a két placebót. A kezelt csoport hasonlóan strukturált tanácsadási munkameneteket kapott, amelyek tartalmazzák a táplálkozásról és a testmozgásról szóló tanácsokat, a napi multivitamint és a hamwagandhát tartalmazó napi tablettákat. Nyolc hét elteltével minden résztvevő a szorongásos tünetek javulását mutatta, de a kezelési csoport szignifikáns javulást mutatott. Mivel a két csoport között számos különbség mutatkozott, a ashwagandha hatása csak egy lehetséges ok a megnövekedett javuláshoz. A hamvasztani, 039-es állítólagos libidófokozó tulajdonságokat a Sri Lankai Ruhuna Egyetem kutatói táplálták porított ashwagandha Hím patkányokból álló gyökérkivonatot hét napon át, majd a kezelés előtt, alatt és után a receptív nőstény patkányokra reagáltuk. Megállapították, hogy a kezelt patkányok kimutatták a libidó, a szexuális teljesítmény és a szexuális életerő csökkenését, valamint a pénisz erectilis diszfunkciójának emelkedését. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a afrodiziákus hírnevének ellenére a ashwagandha káros lehet a férfiak szexuális kompetenciájára.

Figyelem

A terhes nőknek el kell kerülniük a ashwagandhát, mivel ez magzatvesztést okozhat. A pajzsmirigyben szenvedő betegeknek nem szabad hamuváskodást előkészíteni, mivel hyperthyreosisot okozhatnak. Az Ashwagandha növelheti a nyugtatók és barbiturátok hatásait. Ha figyelembe vesszük a ashwagandha szedését, forduljon egészségügyi szakemberhez, hogy értékelje állapotát, és győződjön meg arról, hogy a gyógynövény nem fog kölcsönhatásba lépni más gyógyszerekkel vagy kezelésekkel.