Az anyagcserét és a légzőrendszert

Az anyagcseréje elválaszthatatlanul kapcsolódik a légzőrendszeréhez, mert a légzőrendszer felelős az oxigén beviteléhez, amire szüksége van a tápanyagok energiaellátásához és bizonyos metabolikus hulladéktermékek tisztításához. Mindazonáltal nem befolyásolhatja a metabolizmust a légzőrendszeren keresztül, viszont az előbbi hatással van az utóbbira.

Szó közlése szerint az anyagcsere az energia termelését jelenti a tápanyag molekulák égetésével – és ennek az energianak a kiadásaival számos folyamaton keresztül, beleértve a sejtek fenntartását is. Biokémiai perspektívából azonban az anyagcsere a szervezetben zajló összes kémiai reakció összege, amelyek közül mindegyik nem kapcsolódik az energiatermeléshez és a kiadásokhoz. Ennek ellenére az anyagcsere energiatermelő része, amely leginkább a légzőrendszerhez kötődik.

Szükség van oxigénre ahhoz, hogy a legtöbb tápanyag molekulát égesse, magyarázza a Drs-t. Reginald Garrett és Charles Grisham könyvében “Biochemistry”. Technikailag lehetséges a cukor égetése, hogy nagyon kis mennyiségű energiát termeljen anélkül, hogy oxigént használna – ez az anaerob anyagcsere, és ez a sejtjei akkor, amikor nagyon erőfeszítéseket tesznek – de a legtöbb esetben támaszkodik Aerob anyagcsere. Ez a folyamat oxigént igényel, amelyet a tüdő biztosít.

Belégzéskor levegőt hoz, oxigént tartalmaz. Az oxigén a tüdőszövet vékony sejtmembránjaiban diffundálódik a véráramba, ahol a vörösvérsejtekben lévő hemoglobin nevű fehérjéket felveszi és továbbítja a szövetekbe. A légzés két célt szolgál, de Dr. Lauralee Sherwood az “Emberi élettan” című könyvében elmagyarázza, segít megszabadulni a széndioxid vérétől, amit akkor termel, ha az oxigén tápanyagait égeti.

Amikor a sejtek több tápanyagot égetnek az energiához – például akkor, amikor dolgozik, például több oxigént igényel, és több szén-dioxidot termel, melyet meg kell szabadulnia. Ez gyorsabb lélegzést okoz. Ezzel ellentétben, ha kevés energiát táplál be az energiához – pl. Ha alszik, például nem kell annyi oxigént, és kevesebb szén-dioxidot termel. A tüdők lassabban reagálnak.

Humán anyagcsere

Oxigén

Légzés

Légzési arány