A vázrendszer reakciója a testmozgásra

A csontvázrendszerének 206 csontja van, amely az izmokkal együtt működik, hogy lehetővé tegye a mozgást. Ez a rendszer a testének alakját és formáját adja. A fizikailag aktív emberek általában magasabb csontsűrűséggel rendelkeznek, mint az inaktív emberek. A vázrendszer úgy reagál, mint az izmok. A magasabb szintű fizikai aktivitás csökkentheti az életkorral összefüggő csontvesztés kockázatát. A rendszeres testmozgás egész életen át tartó előnyökkel járhat, különösen a gyermekek, a serdülők és a fiatal felnőttek számára kialakított vázrendszer számára.

A vázizomzat a szervezetben lévő kalcium 99 százalékát tárolja, és a kalcium a szervezetben a legelterjedtebb ásvány. A vázizomzat több kalciumot vesz igénybe a gyakorlatban. Az osteoblasztok olyan sejtek, amelyek kalciumot hoznak csontokká. Az osteoblastok lassítják és kevésbé szállítják a kalciumot a vérből a csontokba az inaktivitás során, de az edzésnek ellentétes hatása van, és növeli az osteoblast aktivitást. Olyan gyakorlat, amely egy adott csonton keresztül erőhatást igényel, erősíti ezt a csontot. A gyakorlat segít növelni a csontok sűrűségét és erősségeit, különösen rendszeresen gyakorolva az élet első három évtizedében.

A csontrendszeri rendszer a súlyt nem hordozó testmozgásra többet reagál, mint a nem súlyozott testmozgás. A súlyt tartó gyakorlatok közé tartoznak a súlyemelés, a kocogás, a lépcsőfokok, a tenisz és a tánc. Ezek a gyakorlatok kényszerítik a csontrendszer működését a gravitáció ellen. A nem teherhordó gyakorlatok közé tartozik az úszás és a kerékpározás. A vázrendszer fokozatosan elveszíti a csonttömegét a 30 év elteltével. Ezért a 30 éves kor előtt nagyobb súlyt hordozó testmozgás növeli a csontmennyiséget, amely megszabadulhat, és csökkentheti az alacsony csontsűrűséggel járó problémák kialakulásának kockázatát. A 30 éves kor után elvégzett súlymérés gyakorlatilag segít a csontsűrűség fenntartásában.

A túl sok gyakorlás negatív válaszokat válthat ki a vázrendszerből. A csontsűrűséget elveszítheti, ha túl sokat gyakorol, és nem vesz elegendő kalciumot és D-vitamint. A fluorid, a vas, a mangán és a foszfor szintén fontos az egészséges csontok számára. A túl sokat gyakorló fiatal nők nem tapasztalhatnak menstruációs időszakot. Ez alacsony ösztrogénszintet jelenthet, ami törékeny csontokhoz és oszteoporózishoz vezethet. A súlyemelés általában egészséges a fiatal csontrendszerekben, de az intenzív és súlyos súlyemelés, mint például az egyszeri maximum edzés, olyan sérülésekhez vezethet, amelyek kárt okozhatnak a gyermekek és serdülők növekedési lemezeiben. A növekedési lemez sérülései kísértést okozhatnak a normális növekedésnek.

A csontrendszert kevésbé érzékenyebbé teheti a csonttörésekre, mivel a testmozgás erősíti a lágy szöveteket, amelyek védik a csontjait. A fizikai aktivitás, például futás, sportolás és pliometria, növeli az izmok összehangolását és egyensúlyát. Ez csökkenti a csontváz sérülésének kockázatát, mert az izmok jobban alkalmazkodnak a hirtelen akadályokhoz és instabil felületekhez. Az izomépítő gyakorlatok csökkentik a csontváz sérülésének kockázatát, növelve a csontok védelmét szolgáló szövetek méretét és erősségét.

Csonttömeg

Súlycsapágy

Overtraining

Puha tintatámogatás