A tüdő megszilárdulása úszás után

Valószínűleg hallottad, hogy az úszás jó módja annak, hogy javítsa a tüdő kapacitását, különösen akkor, ha asztmája vagy más légzési szövődményei vannak. Bizonyos esetekben azonban az úszás ténylegesen tüdõképességet okozhat. Ha ez megtörténik veled, akkor fontos azonosítani a légzési problémák okait annak érdekében, hogy a jövőben jobban kezelhessék és megelőzzék őket.

A tüdőtestek okai

Az úszás után tapasztalt tüdőfeszülés a testmozgás által kiváltott hörgő-összehúzódás, a testmozgás által kiváltott asztma vagy az úszás által kiváltott tüdőödéma következménye lehet. A gyakorlatban előidézett hörgő-összehúzódás és a testmozgás által kiváltott asztma, vagy az EIB és az EIA a hörgők légzésének az edzés során történő szűkületének köszönhetően fordulnak elő. Nem kell az asztmust szenvedni az EBB-től. Az úszás által kiváltott tüdőödéma vagy a SIPE egy potenciálisan súlyos állapot, amely akkor következik be, amikor a vér kiszabadítja vörös sejtjeit és fehérjéit a tüdejéből a szervezet más szerveibe. A SIPE diagnózisának legfontosabb tényezője, hogy a víz alatt keletkezik.

Tünetek, amelyeket figyelni kell

A tüdő tünetei az úszást követően a zihálás, a mellkasi szorítás és a köhögés. Ha a tünetek a testmozgás által kiváltott hörgő-összehúzódás vagy az asztma következményei, akkor ezek rendszerint közvetlenül a gyakorlat befejezése után lépnek fel, és akár 30-60 percig is tarthatnak. A SIPE-ben szenvedő betegeknél a tünetek közé tartozhat a tüdőben fellépő csikorgó hang és a rózsaszín, habosnak tűnő anyag köhögése. A SIPE tünetei legfeljebb egy hétig tarthatnak.

Hogyan kezeljük

Az EBB és az EIA kezelhetők melegebb környezetben, rövid távon rövid távon úszkálnak, nem pedig hosszú távon és inhalátorral. Kérdezze meg kezelőorvosát, hogy mely gyógyszerek működhetnek a legjobban az Ön számára. A SIPE-vel rendelkezőknek azonban teljesen elkerülniük a nedves területeken való munkavégzést, beleértve a medencét is. Egyes betegeknél a kiegészítő tüneteket fel kell függeszteni addig, amíg a tünetek megszűnnek.

A tüdőbetegség megelőzése úszás után

Annak érdekében, hogy a jövőben úszás után ne tûzze ki a tüdejét, legjobb, ha először azonosítja a légszomjat. A lehető leghamarabb menjen orvoshoz. Az EIB-vel és az EIA-val rendelkezőknek esetleg ki kell dolgozniuk egy kézi inhaláló készülékkel, és elkerülniük a hosszú távú úszásokat, inkább rövid, intenzívebb csapásokat kell úszni. Ha van SIPE-ja, akkor a legjobb az úszás elkerülése és az alternatív mozgásforma kiválasztása.