A quinoa jó az emésztésre?

A quinoa-t ugyanúgy készítheti el és használhatja, mint más szemeket, függetlenül attól, hogy rizst főz, vagy sütéshez használjon őrölt quinoa lisztet. Ez nem egy igazi gabona, bár – a quinoa valójában egy mag. Mégis könnyű megemészteni, és több tápanyagot tartalmaz, amelyek támogatják az emésztőrendszert, beleértve a rostot és a B-vitaminokat.

A rostanyag nagy mennyiséget ad hozzá a gyomorra hagyott csontozott ételek tömegéhez, ami segít az emésztőcsatornák falában lévő izmok összehúzódásában. A vékonybélben ezek a kontrakciók az étvágyat emésztő enzimekkel keverik össze, és megkönnyítik a tápanyagok felszívódását a véráramba. A vastagbélben a rost elnyeli a nedvességet, ömlesztve növeli a székletet és megakadályozza a székrekedést. Egy csésze főtt quinoa 5 g rostot tartalmaz. Ez az összeg biztosítja, hogy a 25 gramm rostnövény 20 százalékát naponta kell fogyasztani, és a férfiak ajánlott napi bevitele 13 százaléka 38 gramm.

A Quinoa B-vitaminokat és aminosavat tartalmaz, amelyek mindegyike az emésztést támogatja. A tiamin a sósav előállításához elengedhetetlen, ezért fontos tápanyag a gyomor emésztésére. A teste a riboflavin függvénye az emésztőrendszer bélésének normális fejlődéséhez. A Quinoa az aminosav glutaminsavat is tartalmaz, amelyet a szervezet glutaminvá alakíthat át. A glutamin a bélrendszerben lévő sejtek elsődleges energiaforrását biztosítja, és a nyálkahártya bélését egészséges módon tartja, a 2012-es jelentés szerint a Journal of Epithelial Biology and Pharmacology.

Akár gabona vagy földi lisztként elkészítve, a quinoa gluténmentes alternatívát kínál a búza, rozs és árpa termékekhez. Ha lisztérzékenysége van, akkor a glutén immunválasz kiváltó hatása, ami károsítja a tápanyagok felszívódó vékonybélben lévő struktúrákat. Az összes glutén elkerülése az egyetlen módja az egészséges emésztőrendszer fenntartásának és a tápanyagok normális felszívódásának biztosítására. A Quinoa különösen tápláló gluténmentes alternatívát kínál, mivel teljes fehérjét, valamint több fehérjét, káliumot, kalciumot, magnéziumot és vasat tartalmaz, mint más gluténmentes gabonák, például kukorica és rizs.

Az egyes quinoa magok külső rétege a szaponinok nevű fitokemikáliákból áll. A szaponinok természetesen megtalálhatók a növényeknél, és ha ételeket fogyaszthatnak, mint a bab, akkor csökkenthetik a koleszterinszintet. A quinoa magokat lefedő szappanok azonban nagyon keserűek és a magok elfogyasztása előtt el kell távolítani. A quinoa magvak néhány márkája előmosott. Minden más termék esetében többször öblítsük le a magokat hideg vízben, minden alkalommal friss vízzel leürítjük és használjuk, hogy minden saponint eltávolítsunk.

Fiber az emésztőszervezethez

Táplálkozási támogatás

Gluténmentes alternatíva

Előkészítési óvintézkedések